INFO TILL NÄRBOENDE

Här följer information om tävlingens inverkan på Östra Stranden och dess närområde.

Etablering och avetablering

 • Tävlingen börjar etableras på onsdagen med att börja forma banan, sätta upp pinnar och band för att markera bansträckningen. En säkerhetszon kommer att finnas mellan banan och ev publik. Arbetet fortsätter under torsdagen och fredagen och det finns gott om utrymme för promenader på stranden under etableringsdagarna.
 • Lördag är tävlingsdag med start kl 08.30 och hela racet beräknas var klart vid 16-tiden. Mellan varje heat finns tid avsatt för att maskiner ska kunna rätta till sanden och banan.
 • Ingen körning i vattnet eller i sanddynerna är tillåten, banan bevakas av funktionärer som inte tillåter avvikelser.
 • Publik kommer att, via hemsidan, informeras om publikplatser, parkeringsmöjligheter, toaletter som är öppna etc.
 • Direkt efter sista målgång rivs alla avspärrningar och allt på stranden städas bort. Avetablering fortsätter under söndagen, maskiner rättar till stranden och det finns återigen plats för promenader. På måndag inspekterar markägaren, dvs Halmstad Kommun, att allt är tillrättalagt och att stranden ser ut som vanligt.

Regler för minimal miljöpåverkan

 • Tävlingsupplägget följer Länsstyrelsens villkor och Svemo:s (Svenska Motorsportförbundet) direktiv och riktlinjer med fokus på miljö:
 • Obligatorisk miljömatta, som skyddar marken, under alla motorcyklar.
 • Bränslehantering och reparationer sker i en speciell bandepå.
 • En ”decibeldagbok” där värden regelbundet mäts, vid t ex start vid närmaste fastighet, av licensierad miljöansvarig.
 • Motorcyklarna leds ner till stranden.
 • Start med avstängda motorer.

Platsen

Östra Stranden är mycket populär för badturism sommartid men under perioden för evenemanget används stranden inte i någon större utsträckning, förutom promenader. Under sommarsäsongen harvas stranden regelbundet av kommunen enligt gällande skötselplan, vilket håller stranden öppen. Detta gör att naturlig växtlighet inte får fäste. Sanddynerna är känsliga för erosion, vilket sker naturligt vid storm. Sanddynerna kommer inte att användas i tävlingen. Dynerna kan däremot beträdas av människor, vilket anses vara bra enligt naturpolicy.

Historik

Enduro betyder uthållighet och det är vad som krävs för att köra långa perioder i varierad terräng. Mycket konditionskrävande för både förare och motorcykel, ett viktigt samspel. Novemberkåsan och Gotland Grand National är de största etablerade endurotävlingarna i Sverige.

Strandrace i Europa, t ex Frankrike, Belgien, Holland och England är mycket populära och drar mängder av tävlande och publik. Att köra i sanden är oerhört krävande och trenden just nu är att duktiga förare ute i världen specialiserar sig just på detta.

Förra året skapade vi motorhistoria på Östra Stranden när vi genomförde Sveriges första strandrace. I år kör vi en mycket efterfrågad repris och fortsätter att vara ledande i norra Europa.